Villa-Lobos

Thema: Villa-Lobos, Bach in de jungle

8e Pianodag

cover2_Villa-Lobos
Wanneer: najaar 2004
Gastdocent: Pepijn Zwaanswijk
docenten BUzziNG: Hetty Floors, Flor Verhey e.a.
Locatie: Zeist, Muziekschool; Den Haag, Hogeschool Helicon

Themaboek: A4, 25 blz. Hier te bestellen.
– Voorwoord
1. Brazilië in een notendop
2. Muziek in Brazilië
3. Villa-Lobos: zijn leven in vogelvlucht
4. Villa-Lobos: zijn muziek
5. Toelichting bij enige pianowerken
– Bronnen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

cm-villa04

Heitor Villa-Lobos 1887-1959.
Bij het horen van de naam van deze Braziliaanse componist denk je allereerst aan zijn Bachianas Brasileiras voor solozang en cello-octet. Dit opvallende werk met zijn niet-gangbare bezetting valt op door passie en rijke klankkleur.
Nieuwsgierig naar pianowerken van deze componist, stuitte BUzziNG op een aanzienlijk repertoire voor zowel het grote podium, als werken met een pedagogisch doel. Grote en kleine werken, maar bijna allemaal hartverwarmend en tegelijkertijd fris.

In het themaboek en in de lecture komen de invloeden aan bod waaraan autodidact Villa-Lobos heeft blootgestaan. Als eerste komen we J.S. Bach tegen, met wie hij in aanraking kwam door de lessen van zijn vader op de cello. Daarnaast noemen we ook de invloed van de inheemse cultuur van Brazilië, Afrikaanse invloeden, het Europese impressionisme en de wereld van kinderen. Al deze invloeden weet de gedreven Villa-Lobos samen te laten smelten tot een geheel eigen en toegankelijke stijl.

BUzziNG heeft een weg gevonden in dit aanvankelijk op een jungle lijkende repertoire en beveelt het werk van deze veelzijdige componist van harte aan.
Een kleine greep uit het repertoire van Villa-Lobos:

  • Brinquedo de Roda voor de beginnende pianist
  • Suites Infantile I en II  voor de pianist van middenniveau
  • Prole do Bebê I  of  Bachianas Brasileiras IV voor de gevorderde pianist.

Bij Braziliaanse muziek spelen ritme en beweging een belangrijke rol. Om daar als Hollandse pianist meer gevoel voor te krijgen, nodigde BUzziNG als gastdocent percussionist Pepijn Zwaanswijk uit. Hij is gespecialiseerd in Braziliaanse ritmes (Batucada) en brengt allerlei slaginstrumenten mee. Het resultaat na 45 minuten oefenen in zijn workshop – zonder noten – is overweldigend. Het carnaval van Rio is er niets bij…

pepijn zwaanswijk1