Theatrale Toetsen

Thema: Theatrale Toetsen.
Over verbeelding bij pianospelen

12e Pianodag

cover TheatrT
Wanneer: februari 2011
Gastdocent: Rata Kloppenburg
Docenten BUzziNG: Hetty Floors, Flor Verhey, Aletta Sebus
Extra docenten: Angelique Petit, Corien van den Berg
Locatie: Utrecht, UCK

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds (Ankie Wiegant-Brinkgreve Fonds), het VSBfonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

Themaboek: A4, 31 blz., geïllustreerd. Dit themaboek is momenteel niet in voorraad.
– Voorwoord
1. Oren, ogen en gedachten naar de muziek leiden. Interview met Rata. Mart Roegholt. (eerder gepubliceerd in ARCO 2010/2)
2. De omvallende standaard als hemels geschenk. Interview met Rata. Martijn Govers. (eerder gepubliceerd in ARCO juni 2002)
3. De Stanislawski methode in het pianospel. Kan creativiteit onderwezen worden? Elisabeth Eschwé. (eerder gepubliceerd in Piano Bulletin, 2001/3)
4. Theatrale Toetsen. Enige bespiegelingen van BUzziNG
5. Praktijkvoorbeelden
– Bijlagen

TheatrTBuzz fotoTTgroepsles

Dit keer geen componist, muziekstroming of land, maar een ‘dwarsverband’: pianospelen met verbeeldingskracht en theatrale middelen. In alle kunstuitingen geldt dat niet alleen de kwaliteit van het kunstwerk of van de uitvoering zelf telt, maar óók de kwaliteit van het contact dat gelegd wordt met de verbeelding van uitvoerder en toehoorder. Juist de invalshoek van het theater biedt voor (amateur)musici zeer geschikte aanknopingspunten. Met ’theatraal’ wordt dan niet bedoeld ‘overdreven’, maar ‘datgene wat je expres, bedoeld, naar voren brengt.’

Tijdens de pianodag werd de verbeelding in de gespeelde stukken met theatrale middelen tot uitdrukking gebracht. Het werken met taal- en bewegingsassociaties was een verrassende en verrijkende ervaring. De oefeningen en groepslessen lieten zien dat lessen en uitvoeringen zo een extra dimensie kunnen krijgen. Dit alles onder de bezielende leiding van gastdocente Rata Kloppenburg. Haar inbreng stond garant voor vrolijke, toegankelijke en effectieve oefeningen.

fotoTTrata

Gastdocente Rata Kloppenburg is celliste en theaterdocent. Zij specialiseerde zich in theatrale vaardigheden bij klassieke musici en verzorgt workshops, presentaties en uitvoeringen met verschillende doelgroepen in binnen- en buitenland. Kenmerkend voor haar manier van werken is kleinschaligheid, zintuiglijkheid en theatrale verbeelding van muziek.