Prokovjev

Thema: Sergej Prokofjev, vingerballet met een glimlach

3e Pianodag

cover prokofjev
Wanneer: voorjaar 1998, november 2012
Docenten: Aletta Sebus, Flor Verhey, Anke van der Vinne
Locatie: Woerden, Kunstencentrum Het Klooster

Themaboek: A4, 11 blz. Hier te bestellen.

  •               Sergej Prokofjev: 27 april 1891 – 5 maart 1953
  •               Russische muziekgeschiedenis in vogelvlucht
  •               Overzicht van belangrijkste stromingen die van invloed waren op Prokofjev
  •               Kenmerken van Prokofjev’s pianomuziek
  •               Literatuur

Illustratie: Bas Sebus

prokofjevportret

De Russische pianist en componist Sergej Sergejevitsj Prokofjev* (1891-1953) leerde van zijn moeder piano spelen en componeerde als kind al pianostukjes en zelfs operaatjes. Later werd hij vooral bekend om zijn Peter en de Wolf, voor orkest en verteller, en om zijn balletmuziek (o.a. Romeo en Julia). Het schrijven van vitaal ritmische, verhalende muziek zat hem in het bloed.

Minder bekend is dat hij zeer interessante muziek voor piano schreef. Sommige werken vereisen veel techniek en een grote fysieke inspanning van de pianist. Een belangrijk kenmerk is zijn muzikale humor, van fijnzinnig tot spottend en bijtend. Ook amateurs kunnen kennismaken met zijn muziek, die vol fantasie en eigenzinnige zeggingskracht is. Denk aan: diverse bewerkingen van Peter en de Wolf, Musiques d’enfants (opus 65), Contes de la vieille grand’mère (opus 31) en de sublieme Visions fugitives (opus 22).

In het BUzziNGproject maakt u kennis met deze muziek in het licht van Prokofjev’s leven en van de cultuur en geschiedenis van de Sovjet Unie in zijn tijd.

* Voor de translitteratie van Russische namen in Latijns schrift bestaan verschillende nationale en internationale systemen. Daardoor bestaat er een veelheid aan spellingen (o.a. Serge/Sergei/Sergey Prokovjev/Prokofiev/Prokofieff/Prokofjew).