Satie & Groupe des Six

Thema: Satie en de Groupe des Six. Bonjour, Paris!

5e Pianodag

cover satie
Wanneer: voorjaar 2000
Docenten: Aletta Sebus, Annemieke Taal, Flor Verhey
Locatie: Woerden, Kunstencentrum Het Klooster

Themaboek: A4, 31 blz, geïllustreerd. Hier te bestellen.
1. Satie en de Groupe des Six
2. Portretten
2.1 – Erik Satie
2.2 – Louis Durey
2.3 – Arthur Honegger
2.4 – Darius Milhaud
2.5 – Germaine Tailleferre
2.6 – Francis Poulenc
2.7 – Georges Auric
2.8 – overzicht
3.1 Lijst van muziektermen
3.2 Luisteroefening ritme
– Bijlagen
. boekenlijst
. cd-lijst
. docenten

satie4     groupedes6

Eind 19e eeuw raakte in Parijs de zware Duitse Romantiek over z’n hoogtepunt heen. En toen was daar Erik Satie (1866-1925), een zonderlinge jongeman die de wonderbaarlijkste stukjes voor piano schreef. De ongrijpbare, mystieke sfeer van zijn Gymnopédies ging in tegen alle muzikale regels en spreekt ook nu nog veel mensen aan.

Deze excentrieke, tegendraadse musicus inspireerde en beïnvloedde veel componisten, onder wie een groep jonge vrienden: Poulenc, Milhaud, Auric, Tailleferre, Honegger en Durey. Zij werden de Groupe des Six genoemd en zetten zich samen met schrijver/dichter Jean Cocteau in voor een Franse muziekstijl, gekenmerkt door nuchtere lichtvoetigheid en neo-klassieke eenvoud. Nieuw is de inspiratie uit alledaags vermaak: circus en variété.

Op de Pianodag nemen we u mee naar het bruisende Parijse leven, met uniek beeldmateriaal en natuurlijk vele prachtige, verrassende, geestige, soms onbegrijpelijke pianostukken van deze componisten. Bonjour, Paris!

Weg met de wolken, de golven, de aquaria, de undinen en de nachtelijke nevels. We hebben een muziek nodig die met beide benen op de grond staat, een muziek van alledag – af, zuiver, zonder overbodige ornamenten. (Jean Cocteau, 1918)