Piano in de Polder

Piano in de Polder: van Jan van Dijk tot Klaas de Vries

Nederlandse pianomuziek uit de 2e helft 20e eeuw

7e Pianodag

cover polder
Wanneer:  najaar 2002
Docenten: Hetty Floors, Aletta Sebus, Flor Verhey
Gastcomponisten: Nathalie Boogers, Willem Wander van Nieuwkerk
Locatie: Zeist, Zeister Muziekschool

Dit project is mede mogelijk gemaakt door advies van MuziekGroep Nederland en financiële steun door het Fonds voor Amateurkunst en Stichting Unisono (commissie COMPAM).

Themaboek*: A4, 39 blz., geïllustreerd. Hier te bestellen.
Voorwoord
1. Wat vooraf ging: 1900-1945
2. Mens en melodie: 1945-1960
3. Experiment en protest: 1960-1975
4. Post-, neo-, nu: 1975-2000
5. Portrettengalerij
5.1 Van leraar op leerling
5.2 – 5.27 van Jan van Amerongen tot Peter-Jan Wagemans
6. Repertoirelijst pianodagen
– Bronnen
– Colofon

Muziekbundel: Piano in de Polder
Nathalie Boogers, Willem Wander van Nieuwkerk
Houten, Ascolta, 2002
Acht stukken in oplopende moeilijkheidsgraad voor piano 2- en 4-handen.
De bundel is verkrijgbaar via de muziekvakhandel.

pipokoeien

Hoeveel Nederlandse componisten kent u? We zijn vooral gewend muziek te spelen van componisten die verweg leefden en al lang overleden zijn. In dit project verleggen we muzikale grenzen binnen onze eigen landsgrenzen. Daarvoor hebben we ons gericht op de periode van na de Tweede Wereldoorlog tot heden. Er bleek een schat aan pianomuziek op de plank te liggen die niet erg bekend is en helaas niet veel gespeeld wordt, maar die wel veel te bieden heeft. BUzziNG heeft met zorg een selectie van speelbare stukken voor u samengesteld, met voor elk niveau wat wils.

Voor wie de uitdaging aangaat zal er veel nieuws te ontdekken zijn. Denk aan: minimal music, neo-romantiek, jazz- en popinvloeden. Ook spannend om te doen: andere notaties, zoals een grafische partituur. Boeiend is om te ontdekken dat de oren wennen aan wat aanvankelijk onbekende klanken lijken. Misschien moet u eerst even “tegen de wind in fietsen” maar dan ontdekt u wel een afwisselend Hollands landschap!

Bijzonder aan dit project is de compositieopdracht die BUzziNG heeft verstrekt aan de componisten Nathalie Boogers (1970) en Willem Wander van Nieuwkerk (1955). Dit heeft geresulteerd in een verrassende bundel met van iedere componist een viertal stukken, waaronder drie quatre-mainsstukken.

nathalie      willemw

 

* Recensie in Pianowereld, 2003/2, p.30. “Heel geschikt als kort overzicht van wat er na de oorlog aan moois is gecomponeerd. … Informatie die elders misschien niet zo gauw te vinden is. Alleen al de foto van een naakte Willem Breuker aan de piano maakt het waard daarvan kennis te nemen.”