Bartók

Thema: Met Bartók aan de piano

1e Pianodag

foto bela bartok

Wanneer: voorjaar 1995
Docenten: Mirjam Dirkx, Flor Verhey, Anke van der Vinne
Waar: Werkhoven, Concertzolder Evert Snel

Er is geen themaboek beschikbaar.

Wij danken Evert Snel voor zijn steun aan deze eerste pianodag; de rekening voor de huur van zijn Concertzolder hebben wij nooit ontvangen….

Met het project over de Hongaar Béla Bartók (1881-1945) is de basis gelegd van het werk van BUzziNG. Bartók was componist, pianist en een van de eerste ethnomusicologen. Hij schreef pianomuziek van hoge kwaliteit voor alle niveaus, vanaf het allereerste begin. Hij is een van de weinige grote componisten die een methode voor de prille beginner schreef, de Mikrokosmos. Hoewel hij door musici als een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw wordt beschouwd, vinden veel amateurmuzikanten zijn muziek ontoegankelijk, vooral door het veelvuldig gebruik van dissonanten.

Gelukkig bleek tijdens deze eerste Pianodag, dat de deelnemende amateurpianisten de muziek langzamerhand beter gingen begrijpen en daardoor meer gingen waarderen. De oren gingen openstaan voor de kleurrijke werking van de dissonante samenklanken en de bijzondere verwerking van elementen uit de volksmuziek. Deze ervaring inspireerde de docenten om het idee van een jaarlijkse Pianodag verder te ontwikkelen. Bij wijze van eerbetoon aan dit eerste project, kwam de titel ‘Buzzing’ als naam naar voren: een stukje uit de Mikrokosmos (nr.63). Een mooi symbool voor het ‘gonzende’ samenkomen van pianoliefhebbers op de BUzziNG-pianodagen. Of, zoals een journaliste van Pianowereld het later onder woorden bracht: ‘BUzziNG laat stille snaren trillen’. Met dank aan Béla Bartók.

Achtereenvolgens passeerden de revue:

  • het leven van Béla Bartók in vogelvlucht
  • enige kenmerken van zijn pianomuziek
  • parlando/rubato en tempo giusto
  • gebruik van kerktoonsoorten
  • melodische verwerking
  • harmonische kleuring van de melodie
  • unisono, melodie met begeleiding, contrapunt
  • maatwisselingen, additieve ritmes, accenten, aksak-ritme

Uitleg werd afgewisseld met groepslessen, waarbij de deelnemers speelden uit
For Children, Mikrokosmos, Sonatine, de Roemeense dansen en Tien eenvoudige pianostukken.